Медичний догляд за людьми похилого віку з цукровим діабетом в будинках по догляду за людьми похилого віку

Згідно зі статистикою цукрового діабету схильні люди похилого віку у віці від 40 років. Це захворювання пов’язане з недостатньою кількістю інсуліну в організмі, що призводить до порушення роботи ендокринної системи. Деякі хворі на діабет можуть самостійно обслуговувати себе і не потребують сторонньої допомоги. Однак для багатьох літніх людей складно і навіть небезпечно залишатися наодинці зі своєю недугою.

Існує ряд факторів, які сприяють розвитку цукрового діабету:

  • основною причиною є спадковість;
  • ожиріння дуже негативно позначається і є другим за значимістю в розвитку хвороби;
  • перенесені вірусні інфекції (краснуха, епідемічний гепатит, вітряна віспа, і навіть грип);
  • можуть спровокувати хворобу деякі захворювання, такі як рак підшлункової залози, панкреатит, захворювання залоз внутрішньої секреції. В результаті цього уражаються бета клітини, що виробляють інсулін;
  • фактором є нервовий стрес;
  • ніж старше вік, тим вищий ризик розвитку хвороби. Є така думка, що на кожні десять років життя людини ризик розвитку цукрового діабету зростає в два рази;
  • гормональні порушення, зловживання алкоголем і застосування деяких лікарських препаратів в рідкісних випадках можуть спровокувати хворобу.

Ускладнення і догляд за хворими

В результаті цукрового діабету можуть розвинутися дуже серйозні ускладнення, які без особливого догляду можуть бути вкрай небезпечними. До них відносять ускладнення з боку серця, очей і нирок, гіпертонія, порушення в роботі судин і поразки нервових волокон (діабетична нейропатія), що може призвести до необхідності ампутації кінцівок. Однак ризик розвитку ускладнень можна звести до мінімуму, якщо дотримуватися певні рекомендації, такі як постійний контроль цукру в крові, дотримання дієти, призначена лікарем в міру необхідності фізичне навантаження.

Неврологічні проблеми

Діабетична нейропатія – це пошкодження нервів, викликана діабетом. Симптомами є: оніміння, болі, проблеми потовиділення або сечовипускання. Призводить до невропатії високий рівень цукру в крові і пошкодження структур нервових волокон. Професійний догляд за хворим може допомогти пацієнтові контролювати рівень цукру в крові, вчасно прийняті медикаменти, а також дотримання дієти і фізичні навантаження.

Порушення зору

Люди похилого віку з цукровим діабетом нерідко страждають такими супутніми захворюваннями як глаукома і катаракта. Високий рівень вмісту цукру в крові руйнує судини очі, особливо сітківки і кришталика, а також зорового нерва. Завданням доглядає персоналу є своєчасно призначене лікування, що не допускає розвиток серйозних проблем із зором.

Ускладнення серця і нирок

Надзвичайно високі, непосильні для хворого на діабет навантаження призводять до таких важких ускладнень. Тому важливо пацієнту забезпечити спокій і рекомендовані лікарем фізичні навантаження. Лікуючий персонал бере на себе всю організаційну роботу і догляд за хворим, веде контроль рівня цукру в крові, забезпечує своєчасний прийом медикаментів.

Ризик інфекцій

У літніх людей, у яких значно підвищено цукор в крові, нерідко виникають бактеріальні та грибкові інфекції, особливо поширені на шкірі і сечовивідних шляхах. Персонал по догляду при виявленні цієї недуги своєчасно сповістить лікуючого лікаря для призначення лікування, а також дотримання особистої гігієни пацієнта.

Дієта для хворих на цукровий діабет

Лікар призначає відповідну пацієнтові дієту, що дуже важливо при такому захворюванні.

Основні принципи:

  • кількість споживаної енергії з їжею повинна дорівнювати кількості витрачається;
  • необхідний баланс білків, жирів і вуглеводів;
  • харчування 5-6 разів на день достатніми порціями;
  • для пацієнтів з надлишковою вагою в раціон включаються такі продукти, які доставляють відчуття насичення. Це свіжа і квашена капуста, шпинат, огірки, помідори і зелений горошок;
  • обов’язково вміст у раціоні продуктів, які мають ліпотропні ефектом для поліпшення роботи печінки, яка страждає від високого цукру в крові (соя, вівсянка, сир), а також зменшення кількості споживаного м’яса і смажених страв;
  • супи з овочевого бульйону на слабкому м’ясному відварі;
  • нежирна риба в раціоні (судак, тріска, щука, сазан та інші);
  • страви і гарніри з овочів у вареному, сирому і запеченому вигляді (картопля, капуста, листяна зелень, салат, бруква, редиска, кабачки, огірки). Страви і гарніри з круп, бобових, макаронних виробів, зменшення при цьому кількість споживаного хліба;
  • яйця у вигляді омлету або не круто, а також додаються в інші страви (не більше 2 шт на добу);
  • не солодкі сорти ягід і фруктів до 200 грамів в день, в тому числі в киселях, компотах. За дозволом лікаря – діабетичні солодкі страви;

Принципи догляду за хворими на цукровий діабет в будинках по догляду за людьми похилого віку:

  1. Дотримання дієти, запропонованої лікарем.
  2. Своєчасний прийом призначених препаратів.
  3. Питний режим.
  4. Контроль над диурезом.
  5. Профілактика ускладнень.
  6. Щоденний контроль рівня цукру в крові.

У нашому будинку по догляду за людьми похилого віку ваші рідні будуть отримувати кращий догляд і спостереження від професіоналів.

Похожие статьи